WegWijzer // NFKalendar 14-11-2016

// English below …

WEGWIJZER

Maandag zijn er geen activiteiten.

Beste filosofiestudenten, komt dinsdagavond allen in groten getale gezamenlijk zwetsen en zuipen in de faculteitsbar. Heb je problemen met logica of wil je gewoon een extra opfriscursus? Om 20:00 uur is er een logicabijles ingepland in aula B.

Op woensdag 16 november organiseren LOKO Cultuur en Kring Babylon de negende editie van het Groot Dictee der Leuvense Studenten. Test je kennis van de Nederlandse taal en win fantastische prijzen, waaronder een reis naar Den Haag & Utrecht! Het dictee zal gepresenteerd worden door Aster Nzeyimana en werd geschreven door prof. dr. Dirk De Geest. Tijdens de pauze wordt een gratis receptie voorzien met muziek van Babette VC en is er een optreden van dichter Lotte Dodion. Deuren: 19u. Het dictee start om 19u30. Inkom: €2,50 (€2 voor cultuurkaarthouders).

Donderdag om 16 uur is het pre-AV in VHI 1.68. De pre-AV is een absoluut openbaar onderwijsgebeuren: We bespreken daar de nota’s van STURA en LOKO en vormen daar een standpunt vanuit NFK over zaken als het onderwijsbeleid aan de KUL en alles wat daar mee samenhangt. Diegene die zich wil inlezen, kan een mail sturen naar onderwijs@nfk.be. Leve het inspraaksrecht! Leve de democratie!

Film: Grizzly Man. Een docu over een man die twee beren broodjes zag smeren, of zoiets. Om 20 uur in aula C. Later komen die beren broodjes smeren op de broodmaaltijd.

En oja beste luisteraar, de cudi is voortaan dicht op donderdag maar niet getreurd u kan nog altijd op maandagen (19u30-21u30) en vrijdagen (12u00-14u00) uw benodigde cursussen komen halen.

Vrijdag vindt onze wekelijkse broodmaaltijd plaats. Voor een luttele anderhalve euro kan je zoveel komen eten als je op kan. Deze week met volgende special: pannenkoeken.

En dan nu een triviaal weetje over het ontstaan van de pannenkoek. De pannenkoek is een toevallige uitvinding van de beroemde Russische gebroeders Tupolev. De tweeling staat o.a. bekend voor het uitvinden van de doos.
In 1909 ontwikkelen ze voor hun verkouden moeder een geneesmiddel op basis van bloem, melk, suiker, en eieren. “We namen alle ingrediënten en mengden ze door mekaar in een grote ondiepe pan. Dat was alles. We dachten dat we ‘n middel tegen verkoudheid hadden.” vertelt Adolphe Tupolev. “Ik wou de pan nemen, maar ik was wat klungelig en met m’n elleboog duwde ik een kaars omver die op de tafel stond,” gaat zijn broer Rudolphe verder. “Je moet weten, het huis werd verlicht met kaarsen want vader hield niet van elektrisch licht.”
Iedereen kan tijdig het brandende huis ontvluchten, maar voor moeder Hannah komt alle hulp te laat. Het medicijn dat haar had moeten genezen betekende uiteindelijk haar dood. “Onze moeder is niet nutteloos gestorven. Ze is gestorven voor de wetenschap.”
Het was een enorme klap voor de broers, maar midden in deze tragedie doen ze ook een verbluffende ontdekking: hun medicijn is door de warmte van het brandende huis verhard tot een soort koek, die bovendien heerlijk blijkt te smaken. Als eerbetoon aan hun moeder dopen de Tupolevs hun pas ontdekte lekkernij ‘hannahkoek’. Wat later verbastert tot ‘pannenkoek’.
“Ten tijden van de Tupolevs betaalde men gemakkelijk tussen de honderdduizend en de een miljoen dollar voor een pannenkoek.” vertelt historicus Berend Maertens, “omdat men er ten onrechte van uitging dat er telkens een volledig huis afgebrand moest worden om een pannenkoek te vervaardigen. De pannenkoek was dus niet de versnapering van het vulgaire gepeupel maar eerder een elitaire delicatesse die enkel de superrijken zich konden veroorloven.”
Na een ruzie met Stalin, verlaten de Tupolevs hun geboorteland voorgoed en begaan ze de vergissing van hun leven. De Tupolevs laten zich gewillig charmeren door de avances van de nazi’s. “Ich liebe den Pfannkuchen das schmeckt mich so gut,” klonk het bij Hitler, maar voor hem was de verheerlijking van de pannenkoek slechts een voorwendsel om de twee wetenschappers te kunnen inschakelen in het nazi-apparaat. Hij wist de gebroeders Tupolev over te halen om aan een verbeterde versie van de Tuplexplank [twee aaneengespijkerde planken, voorloper van de doos, nvdr.] te werken, zogezegd om pannenkoeken in te bewaren. In werkelijkheid zocht Hitler een doeltreffend systeem om zijn gemene plannetjes in op te bergen.
“Het is overduidelijk dat de Tupolevs gemanipuleerd werden,” expliciteert Guido Van Haezelbeke, vialoog en egyptoloog. “Hitler was een heel groot pannenkoek-liefhebber en het is net die liefde voor de pannenkoek die hij heeft misbruikt om de Tupolevs voor zijn kar te spannen. De hele nazi-symboliek stond eigenlijk in het teken van de pannenkoek. Kijk maar naar de pannenkoekvorm die verwerkt zit in de nazivlag, er werden ook grote pannenkoekenbakken georganiseerd voor de Tupolevs: eentje op de Reichstag en later nog een op de Hindenburg.”

 

[ENGLISH]

NFKALENDAR

Monday there will be no activities.

Dear philosophy students, all come in great numbers to drink and talk in the facultybar on Tuesday. Are you an MA, PHD or Abridged Bachelor Student, come and bond with your fellow students over drinks. Do you have some problems with Logics or want some revision? Join us in aula B at 8 pm.

On Wednesday LOKO culture and Babylon organise the ninth edition of the Leuven Student (dutch!) spelling bee. Just so you know.

Thursday 16:00 the pre-AV meeting will take place at VHI 1.68. The pre-AV is a public education meeting: we’ll talk about the notes of STURA and LOKO and we’ll try to formulate a position from NFK on things like the education policies of the KUL and things related to that. Those who would like to get some information on current issues beforehand can send an email to onderwijs@nfk.be.

Movie night: Grizzly Man. Documentary on the famous Grizzly Man. 20:00 at aula C.

The cudi will from now on not open on Thursdays but will still be open on Mondays (19:30-21:30) and Fridays (12:00-14:00).

On Friday our usual breadmeal will take place in the lounge from 12:00 to 14:00. For just 1.5 euro you can eat as much as you want. This week’s special: pancakes.