Wegwijzer 05-03-2018

Dag beste lezer. Deze week is er alweer een nieuwe week. Daar hoort natuurlijk ook een nieuwe WegWijzer bij.  In het teken van de aankomende lezing van prof. Van Bendeghem was het plan om een wiskundig thema voor deze WegWijzer te schrijven. Mijn verstandelijke capaciteiten zijn echter beperkt. We houden het daarom graag eenvoudig met het thema ‘1’. “Wat is ‘1’?” vragen sommigen onder jullie zich waarschijnlijk af. Het getal ‘1’ is het natuurlijke getal dat 0 opvolgt en 2 voorafgaat. Het is ook het atoomnummer van waterstof.  Is dat alles? Ik weet het niet, ik ben geen wiskundige.  Plotinus sprak over “Het Ene” als de ultieme transcendente realiteit, voorbij het begin en einde van bestaan. Hopelijk verduidelijkt dat de zaken een beetje.

Maandag is de eerste dag van de week. Of toch volgens de WegWijzer. Waarom dat is, kan ik u helaas niet zeggen. De WegWijzer geeft nooit zijn geheimen prijs. Wel kan ik u zeggen dat er op maandag geen activiteiten zijn.

Een leuk weetje voor de liefhebbers: Ondanks het feit dat het getal  “1” slechts deelbaar is door 1 en zichzelf, wordt het niet beschouwd als priemgetal. Jammer, 1! Volgende keer beter!

Dinsdagavond is er de Thomasfak, een speciale fakbar ter gelegenheid van het Thomasfeest. Vanaf 21u bent u welkom in het enige echte M-café om te samen met uw medestudenten het bestaan van Thomas van Aquino te vieren en daarnaast wat goede vriendschappen te smeden. Volgens een geloofwaardige internetpagina heeft Thomas ooit gezegd dat er niets op deze aarde is dat lovenswaardiger is dan ware vriendschap. Mijns inziens heeft  ieder wie het daarmee eens is zich nog nooit een wereld proberen voorstellen zonder “1”.  Probeer het maar eens. Zou je jouw bestaan in de onvoorstelbare existentiële chaos van een wereld zonder eenheid kunnen verzekeren met vriendschap? Ik dacht het niet.

Woensdag viert het HIW feest. Het Thomasfeest, meerbepaald. Omdat zo’n gelegenheid zich slechts één maal per jaar voordoet, worden alle lessen van filosofievakken na 14u opgeschort. Om 14u is er een eucharistieviering in de kapel van het Leo XIII seminarie. Om 15u30 geeft prof. Jean-Paul Van Bendegem een gastlezing in de Kardinaal Mercierzaal (HIW 01.01). De lezing is getiteld “The Beauty of Noise”. Na afloop is er een receptie. ’s Avonds om 19u30 is er een kaas- en wijnavond in de grote zaal van het Leo XIII seminarie.

Om iedereen de gelegenheid te geven van al dit feestgedruis te bekomen, zijn er donderdag geen activiteiten gepland. Om je tijd te vullen kan je nadenken over het feit dat de meeste kaartspellen geen “1” maar een Aas hebben.

Vrijdag is er naar goede gewoonte weer broodmaaltijd in de lounge van 12u tot 14u. Kom gerust  brood en beleg naar hartenlust eten in het gezelschap van je medestudenten tegen een democratische prijs. “Welke prijs is dat dan?” hoor ik u vragen. In ieder geval meer dan één euro.

Extra: Deze hele week organiseert LOKO het Ithaka kunstfestival.  De hele week spreidt men een veelheid aan kunst ten toon op een unieke Leuvense locatie. Een echte aanrader voor  zij die op maandag, donderdag, of in het weekend niets te doen hebben! Meer info vind je op http://ithakafestival.be/.

Zo, dit was de WegWijzer voor deze week. Het is de enige die zo is.  Volgende week is er weer een andere. Hopelijk tot dan, beste lezer!