24/03 Studentensymposium thiasos: ‘op Dionysus’ drinkgelag’

De lustrumeditie van het studentensymposium, waar studenten de kans krijgen om zelf eens achter het spreekgestoelte plaats te nemen, zal in het thema van symposium en receptie staan.

U bent van harte welkom tussen 9u30 en 17u in de Justus Lipsiuszaal (Lett. 08.16, Blijde Inkomststraat 21, 3000 Leuven).

Wat is een studentensymposium?

Thiasos organiseert voor de vijfde maal een studentensymposium, dit jaar met het Griekse symposium als onderwerp. Het symposium (pun intended) bestaat uit twee delen:

 • enerzijds een colloquium – een reeks lezingen – door en voor studenten,
 • anderzijds een seminarie door een gastspreker, waarin deze samen met de studenten werkt rond een specifiek aspect in verband met het antieke symposium.
 •  

  Dit symposium hangt in geen geval samen met een examen of een eindevaluatie, maar wil in een ongedwongen sfeer studenten uit alle richtingen, faculteiten en universiteiten, en geïnteresseerden in het algemeen in contact brengen met de wereld van het symposium.

  Op Dionysos’ drinkgelag. Symposium en receptie in/van de Grieks-Romeinse Oudheid

  Voor de Grieken en Romeinen was het samen-drinken een aanvaarde vorm van vertier. Bij een stevige beker wijn werden belanghebbende zaken besproken of reciteerde men een aardig gedichtje. Bij Plato en Xenophon kwamen filosofie en sofistische redevoeringen in de conviviale sfeer. Later verschenen ook andere facetten ten tonele bij het symposium, zoals taalkundige onderwerpen of burlesk entertainment.
  Deze verscheidene facetten verlenen het Grieks-Romeinse symposium een fascinerend karakter. Niet minder interessant is de vraag naar de receptie van dit sociale evenement van weleer in latere tijden (Renaissance, Modernisme,…) én binnen de Oudheid zelf.

  Deze onderwerpen staan centraal in het studentensymposium Op Dionysos’ drinkgelag, waarop zeven studenten en één professionele gastspreker lezingen brengen voor een publiek van medestudenten, assistenten, professoren en geïnteresseerden. Iedereen is met andere woorden van harte welkom.

  U vindt het volledige programma hier.