01/05 Erfgoeddag 2011: “Armoe troef”

 

Erfgoeddag, dé jaarlijkse feestdag van het cultureel erfgoed, is reeds toe aan zijn elfde editie. In heel Vlaanderen en Brussel zullen op zondag 1 mei 2011 een heleboel activiteiten worden georganiseerd rond het centrale thema ‘Armoe troef’. Via allerlei tentoonstellingen, rondleidingen, concerten,… kan iedereen ook in Leuven de rijkdom achter armoede komen ontdekken. Afspraak  op 1 mei, tussen 10 en 18 uur op verschillende plekken in de stad. Alle activiteiten tijdens Erfgoeddag zijn bovendien volledig gratis.

 

Erfgoeddag is een geweldige kans om eens een andere kant te ontdekken van de stad waar je al een tijdje studeert. Schuif je papers en cursussen aan de kant en ga eens op ontdekkingstocht in het rijke verleden van Leuven, op plekken waar je anders nooit zou komen.

Zo kan je op de campus van UZ Sint-Rafaël een tentoonstelling bezoeken over de gezondheidszorg van vroeger en nu, in een uniek kader: de oude ziekenhuiskapel en het auditorium. In het Rijksarchief kan je gaan ontdekken hoe men vroeger de arme studenten van de universiteit hielp. Zo had je bijvoorbeeld een streng college waar nooit vlees op tafel kwam en je alleen rechtstaand kon eten! In het stadhuis legt het Stadsarchief je in een boeiende tentoonstelling uit wat Renaat Braem, de architect van Sint-Maartensdal, voor ogen had toen hij de gigantische torens uittekende. Over deze activiteiten, en nog zo’n vijftien andere, kan je meer lezen in de programmabrochure.

Ook als je een visuele of auditieve beperking hebt of een beperkte mobiliteit, kan je Erfgoeddag beleven met je vrienden. Er zijn namelijk speciale parcours ontwikkeld die zorgen voor een aangepast bezoek aan enkele tentoonstellingen.

Ben je zondag niet in Leuven? Geen nood! Er zijn verschillende activiteiten die nog tot het midden van mei doorlopen. Welke dit zijn, kan je terugvinden in de programmabrochure.

Meer informatie en de programmabrochure kan je vinden op de website van de Erfgoedcel van Leuven: www.erfgoedcelleuven.be. Je kan ze ook gratis bestellen door te mailen naar erfgoedcel@leuven.be of te bellen naar +32 (0)16 27 22 85. Word zeker ook fan van Erfgoedcel Leuven op Facebook, zo weet je alle nieuwtjes als eerste!