Wegwijzer 27-11-2017

Gegroet en welkom, vrienden van de WegWijzer! Omdat deze week relatief rustig is en omdat de meeste winkels en stadsbesturen hebben beslist dat kerstmis nabij is (niettegenstaande het feit dat 25 december bijna een maand van ons verwijderd is) , zal het thema van deze week er één zijn dat traditioneel met ontspanning, kerst, de Rooms-katholieke kerk – in mindere mate ook bepaalde feesten binnen het Jodendom – en het afhouden van de builenpest wordt geassocieerd: kaarsen.  Een korte verduidelijking is misschien op zijn plaats: een kaars is een staaf, in de meeste gevallen cilindrisch, die gemaakt is van pit – in de volksmond bekend als ‘lont’ – omhuld door een brandbare vetachtige stof zoals paraffine of het stoffelijk overschot van een potvis. Een kaars heeft meestal als doel licht te verschaffen, hoewel het vroeger ook een veelgebruikt middel was om de tijd bij te houden. Maar goed, de agenda dus.

Op maandagavond is er weer een filmavond! Verzamel voor 22u aan aula C van het HIW voor de film ‘Dog Tooth’ van Yorgos Lanthimos, een tragikomische portrettering van het reilen en zeilen binnen een gezin met wel heel beschermende ouders. Kaarsverlichting zal er om veiligheidsredenen niet zijn. Want ondanks de connotaties van sfeer en gezelligheid die kaarsen doorgaans hebben, zijn ze ook de 1e tem 5grootste oorzaak van woningbranden, afhankelijk van welke bron je gelooft. Daarmee laten ze zelfs indoor barbeques (?) en kinderen achter zich.

Dinsdagavond dan, kan u net als anders vanaf 21u terecht in het M-café voor de fakbar.  Maar het is ditmaal niet zomaar een fak, maar de Open Mic fak waar iedereen zijn/haar speciale talent, muzikaal of anders (zolang het maar niets illegaal, gevaarlijk of grensoverschrijdend betreft), ten toon kan spreiden.  Er zullen een piano, guitaar, drumstel en microfoon voorzien zijn ter plaatse. Andere instrumenten en/of accessoires mag je natuurlijk altijd meenemen op eigen risico.

Bij deze nog een klein wist-je-datje voor de liefhebbers: Wist je dat de vlam van een kaars blauw en perfect bolvormig is in een zwaartekrachtloze ruimte? Dit komt omdat de vlam het product is van de verbranding van gassen die vrijkomen bij de verhitting van het kaarsvet en niet van de lont zelf. Wanneer er geen zwaartekracht is, stijgt er geen warme lucht op en zal de vlam dus ook niet omhoog reiken.

Woensdag en donderdag organiseert NFK geen activiteiten.

Vrijdag is er naar goede gewoonte weer broodmaaltijd in de lounge van 12u tot 14u. U kan er, verassing verassing (Dit is geen schrijffout maar een woordgrap. Een slechte weliswaar, want er ontstaat geen as bij het branden van een kaars.), brood en beleg komen eten zoveel u wil en zolang de voorraad strekt voor maar anderhalve euro.

Zo, dat was de WegWijzer voor deze week. Vaarwel, beste liefhebber van het geschreven woord, en hopelijk tot de volgende!