Wegwijzer 26-03-2018

Gegroet beste lezer! Hopelijk bent u wederom klaar voor de unieke WegWeizerbeleving. Ik zou u graag in deze ervaring inleiden met behulp van een leuk weetje:  komende zondag is het Pasen. Leuk hé? Ik zou deze WegWeizer natuurlijk kunnen schrijven over het Paasfeest, maar zou dat niet iets te voordehandliggend zijn? Daarbij wil ik de heiligheid van het Paasfeest niet bevuilen met het geschreven woord, voor zover ik dat nog niet gedaan heb. Daarom zal ik u deze week verlichten met kennis over een onderwerp dat ik persoonlijk vaak associeer met Pasen (en tevens – vooral – met mijn ontbijt): ei.  Zij die menen dat het getuigt van een gebrek aan inspiratie of goede smaak om te schrijven over hetgeen men frequent als ontbijt nuttigt, kennen mij nog niet goed!

Maandag staan er geen activiteiten gepland. Dit doen we zo opdat de velen onder u die waarschijnlijk uitgeput hun week beginnen  omwille van de cultuurreis naar Leipzig afgelopen weekend, een kans zouden krijgen om uit te rusten. Maar ook daarbuiten is maandagochtend een moment waar weinigen naar uitkijken. Deelt u dit sentiment? Dan heb ik de ideale oplossing: Begin uw dag met het consumeren van een of meerdere eieren! Persoonlijk raad ik kippeneieren aan omwille van de prijs en culineire veelzijdigheid. Een gemiddeld ei bevat ongeveer  8 gram protnen, waaronder een voldoende hoge concentratie van ieder essentieel aminozuur, 7 gram vetten en amper koolhydraten. Daarom is ei bij het ontbijt bijzonder goed voor diegenen die gewicht willen verliezen: het vult bijzonder goed, maar door een gebrek aan koolhydraten wordt het lichaam toch gedwongen de vetreserves aan te spreken. Verder zijn eieren rijk aan zink, vitamine A en B12 en zijn ze een van de meest efficiënte bronnen van choline, een stof waarvan aangetoond is dat ze een voordelig effect heeft op het geheugen.

Dinsdag is er vanaf 21u fakbar in het M-café zoals altijd.  Bovenop het reguliere jolijt dat u op een gewone dinsdagavond tegenkomt in onze fakbar, houden we ditmaal ook de voorrondes van het interfacultair beerpongtoernooi.  Het toernooi gaat van start om 22u30 en om deel te nemen moet je 7 euro betalen. De twee beste teams zullen doorgaan naar het interfacultair toernooi, waarvoor NFK de toegangsprijs zal betalen.  Er zijn nog steeds plaatsen voor zij die willen deelnemen. Het registratieformulier kan je vinden op de facebookpagina van het evenement.

Woensdag en donderdag worden er weer geen activiteiten georganiseerd.  De plaats die ik normaalgezien gebruik om deze activiteiten te beschrijven zal ik dus weiden aan het ontkrachten van een mythe over eieren. Vroeger dacht men dat eieren slecht waren voor de lever omdat één eierdooier 2/3 van de dagelijkse aangeraden hoeveelheid cholesterol bevat.  Onderzoek heeft nu echter uitgewezen dat er geen correlatie te vinden is tussen een hoge eierconsumptie (tot 3 eieren per dag) en een verhoogde LDL-spiegel ( LDL of lagedichtheids-lipoproteïne is wat men kent als “slechte cholesterol”) maar wel lijkt te leiden tot een stijging in HDL (hogedichtheids-lipoproteïne of “goede cholesterol”, verkleint het risico of hart- en vaatziekten, in tegenstelling tot LDL).

Vrijdag  is er ter gelegenheid van het dag dat Onze Lieve Heer Jezus opstond uit de dood een speciale paasbroodmaaltijd.  Het einde van je week wordt hoe dan ook keilekker!

Extra: Zaterdag 31 maart vindt het feest van de filosofie plaats.  De openingslezing, getiteld The Affects of Democracy,  zal om 13u30 door prof. Chantal Mouffe  worden gegeven in schouwburg 30CC. Daarna zullen verscheidene lezingen en panelgesprekken plaatsvinden.  Een dagticket kost 12 euro voor studenten en 9 euro voor zij die in het bezit zijn van een cultuurkaart.

Zo zijn we uiteindelijk bij het einde van deze WegWeizer beland! Hopelijk wordt de komende week een eitje. Tot de volgende