wegwijzer 19-03-2018

Gegroet beste lezers! Wees welgekomen bij de WegWijzer van deze week! Die zal u, zoals u misschien al vermoed had, de weg wijzen doorheen de komende week.  Zindert u reeds van anticipatie bij het lezen van die profetie? Vindt u het vooruitzicht met andere woorden vet gaaf? Indien uw antwoord volmondige “ja”  luidt, bent u waarschijnlijk niet alleen.  Nu we het toch hebben over actie en spanning: het thema van deze week is er weer een dat u zal boeien met zijn Michael Bay-esque geanimeerdheid: havermout.

Op Maandag is er weer een filmavond. De film, getiteld “masculin-féminin” is niet geregisseerd door Michael Bay maar door Jean Luc Goddard, zal om 21u30 beginnen in Aula C van het HIW.  De film verhaalt over de liefdesverhouding tussen een Parijse activist en een popzangeres, die kunnen gezien als representatief als “de kinderen van Marx en Coca-Cola™”. Jammer genoeg is Coca Cola™ met een pH-waarde van 2,6 enorm zuur –slecht voor je tandglazuur dus – en bovendien zorgt de grote hoeveelheid sacharose voor een onwenselijke piek in de bloedsuikerspiegel. Zij die een gezondere bron van energie zoeken, komen vanzelfsprekend bij havermout terecht.  De koolhydraten die havermout zitten zijn – in tegenstelling tot die in Coca Cola™ – van een complexer type en kunnen je dus voor een langere periode van energie voorzien zonder op termijn een verhoogd risico op type 2 diabetes.  Bovendien is  de betaglucaan die in havermout zit een natuurlijke stabilisator voor de cholesterolspiegel.  Om nog maar te zwijgen van het feit dat  havermout zich tot veel uiteenlopendere culinaire doeleinden kan lenen dan Coca Cola™.

Dinsdag is het zoals gewoonlijk weer fakbar vanaf 21u in het M-café. Voor de gelegenheid zal het personeel trachten een beperkte hoeveelheid havermout aan te bieden.  De veelheid aan vezels  zal uw spijsvertering ongetwijfeld goed doen!  Wie had gedacht dat de wekelijkse fakbaravonden nog epischer en rijker aan essentiële mineralen konden worden dan ze reeds waren?

Woensdag en donderdag zijn er geen activiteiten. Moest u zich door dat gebrek aan dagvulling beginnen vervelen, kan u altijd deze korte uitleenzetting over de productie van havermout lezen. Gelieve niet te spieken tot u uzelf op een van desbetreffende dagen in een effectieve staat van verveling denkt te vinden.

Havermout komt van haver. Haver of Avena Sativa is een eenjarig grasplant afkomstig uit Mesopotamië en de Balkan. De plant gedijd het best in een iets drogere en zanderigere bodem en in een koeler klimaat, hoewel dit niet noodzakelijk is voor een succesvolle oogst. Om havermout te bekomen moet de haver een moutingsproces ondergaan. Dit proces bestaat uit vier stappen. Eerst en vooral moet het kaf van de haver gescheiden worden door de granen te reinigen en te sorteren.  Daarna wordt het graan een of twee dagen onder lichte vochtigheid geweekt om het koolzuur te laten ontsnappen. Dan is het graan klaar om te kiemen. Dit proces duurt meestal 6 dagen en resulteert in groenmout. Eens de groenmout enkele dagen heeft kunnen eesten of drogen kan je het resultaat pletten om de overheerlijke snack te bekomen waar we allen zo bekend mee zijn.  Bon appétit!

Vrijdag is er uitzonderlijk geen broodmaaltijd, omdat een groot deel van de studenten mee is op cultuurreis naar Leipzig. Alle deelnemers zijn reeds per mail gebrieft.  Aan diegenen die niet meegaan voor wie zich nu een doembeeld van een eenzame en zielloze vrijdag openbaart: treur niet te vlug!  Er bestaat een voedingsmiddel dat uw metabolische en emotionele noden evengoed vervult voor een spotprijs. Het brood uit tijden voor er brood was: havermout!

Extra: Zaterdag 31 maart vindt het feest van de filosofie plaats.  De openingslezing, getiteld The Affects of Democracy,  zal om 13u30 door prof. Chantal Mouffe  worden gegeven in schouwburg 30CC. Daarna zullen verscheidene lezingen en panelgesprekken plaatsvinden.  Een dagticket kost 12 euro voor studenten en 9 euro voor zij die in het bezit zijn van een cultuurkaart. Meer info vindt je op deze link: https://www.30cc.be/nl/programma/item/feest-van-de-filosofie-1.

Zo, dat was de WegWijzer van deze week. Hopelijk hebt u er weer van genoten (misschien zelfs evenveel als van een verrukkelijk kommetje havermout).  Om afscheid te nemen zal ik u nog een anekdote nalaten om te illustreren dat havermout echt wel het voedsel voor de sterksten des mensen is.  Toen Samuel Johnson,  een dichter en moralist die bekend stond om zijn slecht gezondheid, havermout beschreef als “een graan dat in Engeland bestemd is  voor paarden maar in Schotland aan de mensen gegeven wordt” in een poging de Schotten te schofferen, zou Lord Elibank, een advocaat, econoom en soldaat die op de toentertijd fortuinlijke leeftijd van 75 het leven liet, naar verluit het volgende gerepliceerd hebben: “Ja, en waar anders kan men zulke sterke paarden en zulke sterke mannen vinden?”

Doeg!