wegwijzer 16-10-2017

Gegroet, lezers! Gelieve welkom te wezen bij deze WegWijzer, waarvan het thema ditmaal “vuur” zal zijn.  Dat omdat vuur nu eenmaal aangenaam is om naar te kijken, net zoals deze WegWijzer aangenaam is om te lezen. Voor zij die niet weten wat vuur is: vuur is de benaming die men geeft aan relatief snelle exotherme oxdatiereacties.  In de meeste gevallen betreft het de verbranding van organische materie, waarbij op koolstof gebaseerde moleculen door toevoeging van zuurstof (en meestal een katalysator)  omgezet worden in koolstofdioxide (als je het goed doet tenminste) , warmte en licht.

Op maandag is er niets te doen, buiten naar de lessen gaan. Indien dit gebrek aan  activiteiten je achterlaat met een gapend gevoel van leegte, kan je je misschien eens informeren over de veiligheids- en milieuvoorschriften met betrekking tot het maken van vuur.  Je kan niet veilig genoeg zijn!

Van  het belang van brandveiligheid gesproken, wist je dat de meest fatale brand in de geschiedenis ofwel da brand in de Iglesia de la Compaña de Jesus in Santiago, Chili van 8 december 1864 is met een dodentol tussen de 2000 en de 3000, ofwel de brand van de Salang-bergpas in het Afghaanse Hindu Kush gebergte op 3 november 1982  waarvan het aantal slachtoffers rond de 2700 geschat wordt. Het gezelligste vuur in de geschiedenis van de mensheid is echter zonder twijfel het kampvuur van het NFK-welkomweekend.

Van gezelligheid gesproken, op dinsdag is het naar gewoonte fakbar in het M-café. Je kan er terecht vanaf 21u.  Zij die geïnteresseerd zijn in theater mogen dinsdag om 22u naar de bovenverdieping van de fakbar komen  om de eerste vergadering van het NFK-toneel bij te wonen.  Of het resultaat een tragedie dan wel een klucht zal worden kunnen we niet zeggen.

Bij deze nog een kort wist-je-datje voor degenen die zich net als ik soms afvragen of de materiële toestand  van vuur nu ‘gas’ of ‘plasma’ is: vuur heeft geen materiële toestand want het is de benaming voor een reactie. De vlam van zo’n vuur kan echter zowel een gas als plasma zijn, afhankelijk van de temperatuur.  De top drie van warmste gekende vlammen gaat als volgt: op drie staat de vlam van cyanogeen, die net geen 4800 graden Kelvin haalt. De tweede plaats is voor dicyaanacetyleen, dat in  zuurstof aan wel  5260K kan branden en nog warmer in ozon. Op één staat mijn mixtape.

Woensdag en donderdag zijn er geen activiteiten. 

Vrijdag is er natuurlijk broodmaaltijd in de lounge van 12u tot 14u. Leve de regelmaat!

Tot de volgende, beste lezer!