Wegwijzer 13-11-2017

Dag beste lezers, en welkom bij deze WegWijzer. Naar aanleiding van enkele recente gebeurtenissen in het medialandschap zal de WegWijzer van deze week  gaan over Bart De Pauw. Voor zij die niet weten wie Bart De Pauw is:  je weet wie Bart De Pauw is, niet liegen.  Dat ik je moet uitleggen wat een pompoen is, tot daar aan toe.  Maar Bart De Pauw?  Alsjeblieft zeg!  Voor zij die afkomstig zijn uit het land dat zogezegd een “betere economie” heeft omdat ze meer multinationale bedrijven aantrekken, en voor Limburgers natuurlijk (ik weet niet of jullie de beeldbuis al ontdenkt hebben),  Bart De Pauw is een Vlaamse tv-persoonlijkheid die recentelijk in opspraak is gekomen wegens klachten met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag.  Na deze klachten heeft VRT, de Vlaamse openbare omroep, onmiddellijk de samenwerking met De Pauw stopgezet, ondanks het feit dat zijn programma’s sinds jaar en dag veel kijkcijfers trekken.  De meningen omtrent het gedrag van De Pauw als de VRT zijn verdeeld.

Op maandag zijn er geen activiteiten. Wel valt er te verwachten dat de mediahetze rond BDP nog niet gaan liggen zal zijn. Voor zowel de klagende als de beklaagde partij is reeds massaal steun betuigd en beide partijen schijnen het slachtoffer te zijn van publieke lynching. Er is tot zover nog niets bevestigd omtrent de klachten, de feiten of het onderzoek buiten het  bestaan van die eerste (de klachten dus).

Dinsdagvoormiddag van 10u tot 13u vind het zangconvent plaats, in de raadzaal van het HIW (lokaal 01.16). Het is een gelegenheid om de stem op te warmen voor zij die donderdag naar de cantus komen,  om  wat bekender te raken met de gebruiken van een cantus voor zij die nog nooit gecantust hebben en voor ieder NFK-lid om het nieuwe NFK-lied voor de eerste keer te horen.  Erbij zijn is de boodschap!  In de vroege avond is er een boekvoorstelling van “Filosofie van Geweld”, een boek onder redactie van Lode Lauwaert, postdoctoraal onderzoeker aan het HIW en voor sommigen ook bekend als de prof voor het vak metafysica vorig jaar.  De voorstelling zal beginnen om 18u30 in de Kardinaal Mercierzaal (HIW 01.01). Er zullen lezingen zijn van Maarten Boudry (UGent) en Antoon Vandevelde (KUL- HIW), alsook een debat en een receptie.  De boekvoorstelling is gratis.  Later op de avond opent natuurlijk net zoals iedere week de fakbar.  Daarvoor kan je vanaf 21u en tot in de vroege uurtjes terecht in het M-café.  Vanaf 22u zal de tweede toneelvergadering doorgaan in diezelfde fakbar. Zij die willen spelen, schrijven, regisseren of helpen voor het NFK-toneel zijn meer dan welkom.

Woensdagavond organiseert NFK een debat met als thema de plaats van nationalistische sentimenten in een liberale democratie, een thema dat naar verluid nog steeds relevant is. Relevant is hier natuurlijk relatief want over Catalonië en Donald Trump is betrekkelijk weinig te horen nu Bart De Pauw in opspraak is gekomen. Het debat start om 20u15 in de Kardinaal Mercierzaal (HIW 01.01). Erna kan je nog verder discussiëren tijdens een gratis receptie.

Maar goed, Bart De Pauw dus. Die werd in mei ’68 geboren in Wachtebeke en had zijn grote doorbraak in het Vlaamse medialandschap met Schalkse Ruiters in de late jaren ’90. Sindsdien is hij niet meer van het scherm weg te denken.  Hij heeft elf jaar gewerkt voor productiehuis Woestijnvis en richtte daarna zijn eigen productiehuis Koekentroef op. Hij is ook eens tweede geworden in het populaire quizprogramma De slimste mens.

Donderdag vindt NFK’s eerste cantus van het jaar plaats.  Deze zal starten om 20u in het zaaltje boven de Ambiorix   (Oude Markt) en zal duren tot ongeveer middernacht.  Wie zich wil inschrijven kan dat doen op de link die op het facebookevenement staat, of met een mailt naar feest@nfk.be .  Op bier cantussen kost je  13 euro,  op water  5 euro.

Vrijdag is er in Aula B een bijles logica voor alle eerstejaars (of andere stumpers) die moeilijkheden hebben met syllogistiek.  Deze zal  duren van 11u tot 13u.Verder is er net als iedere week broodmaaltijd in de lounge van 12u tot 14u. Brood eten zoveel je wil voor maar 1 euro 50, zulk aanbod kan je toch niet aflsaan?

Zaterdag organiseert NFK een trip naar Brugge.  Er wordt om 8u ‘s ochtends verzameld voor het station van Leuven, waarna er gezamenlijk naar Brugge zal afgereisd worden.  Er is zowel een rondleiding langs de belangrijkste historische gebouwen als wat vrij ruimte om de stad te verkennen voorzien.  Rond 17u30 zal men terug naar Leuven vertrekken.  Wie vragen heeft, kan deze richten aan international@nfk.be.

Zo, dat was buiten de heisa rond Bart De Pauw ongeveer het enige noemenswaardige nieuws. Vaarwel, mazzel en tot een volgende keer, beste lezer.