Praesidium 2015-2016

Hoogpraesidium

Ellen Turelinckx, Marie Vanwingh, Charlotte Fortems

Drie schikgodinnen zullen dit jaar NFK beheersen. Eén die levensdraden spint, één die ze afneemt en één die knipt. In hun eerste jaar werd al duidelijk dat ze drie ‘moedertypes‘ zijn. Tijdens hun eerste praesidiumweekend ooit waren ze al bezig aan het ontbijt terwijl de rest van het toenmalige praesidium nog sliep. Om de heren gerust te stellen: ze hebben ook mannelijke trekjes. Marie houdt van auto’s en vooral van zware terreinwagens. Ze droomt van een ritje in de gele landrover, uitgerust met trekmateriaal in de Blijde Inkomststraat (dicht bij ‘Vredeseilanden’). Als een carrière in de filosofie niet lukt, waagt ze misschien wel haar kans als ambulancier. Dat zijn helden die snel mogen rijden! Ellen is fan van Top Gear en heeft een echte boyfriend jeans. Charlotte houdt dan weer van boomklimmen en is zelfs stoerder dan haar lief. Bovendien zijn Ellen en Charlotte het gewoon zware dozen te sleuren voor het praesidium. Alle drie hebben ze er al enkele kilometers opzitten bij NFK: Ellen en Charlotte hebben de Publieke Relaties verzorgd en de Cursusdienst. Marie stond reeds op onderwijs en was dit jaar vicepraeses. Doorheen deze jaren vormde zich een hechte band: “We zijn helemaal op elkaar afgestemd, zelfs onze cycli lopen gelijk!”
Email: praeses@nfk.be & vice@nfk.be

Onderwijs

Emma Moormann, Nynke Van Uffelen, Sophie Tielemans, Zoë Claessen

Onderwijs is girl power dit jaar. Die power verdedigt jullie onderwijsrechten. Informatie en representatie. Vragen en meningen te richten aan Emma, Sophie, Nynke en Zoë. Nynke gaat er helemaal voor en staat stevig in haar schoenen om door middel van een kritische reflectie het leven mooier te maken voor iedereen. Voor u met haar in discussie treedt, raadpleegt u best even een krant (of tien), want verdiept in de politiek door ziet zij vlug uw pseudo-intellectuele gebral. Emma weet reeds alles van onderwijs en heeft een haat-liefde-verhouding met spelfouten. Als de Google-gigant haar internetgebruik al eens heeft omgespit, hebben zij kunnen vaststellen dat er al wat te veel uren zijn gesleten op haar favoriete site Taalvoutjes. Stok-staartjes zijn awesome, blijkbaar. Sophie zette zich afgelopen jaar in de functie Sport voor de volle 100 % in om de filosoferende dames in een snelcursus om te scholen tot ware Messi’s. Wij hadden zelfs het geluk haar te spotten bengelend aan een klimmuur en schaatsend als een tornado. Met evenveel of meer aanstekelijk enthousiasme zal zij jullie onderwijsrechten tot op ongekende hoogtes opdrijven. Over Zoë doen nogal wat speculaties de ronde. Na uitgebreid onderzoek kunnen wij u slechts vertellen dat zij met onderwijs de juiste richting zal aanhangen (onze betrouwbare verslaggevers baseren zich op een ogenschijnlijke liefde voor de wijzer van de Leuvense bibliotheek). Zij staan in de startblokken (sommigen al wat meer dan anderen), maar als het schot wordt gegeven kunt u er zeker van zijn dat deze vier godinnen behendig en in rechte lijn knallen om hun doel te bereiken. Aan de kant, de voorhoede van het vrouwmens is in aantocht!
Email: onderwijs@nfk.be 

PR

Alexandra Verhaeghe, Ann Mulleman, Patrisia Costenco

Ann studeert filosofie ten gevolge van een existentiële keuze tussen een echt verschrikkelijk lelijke wit-zwarte pianostoel die je verplicht moet integreren in je interieur en een praline met onbekende en lang nasmakende likeur die ofwel tamelijk lekker ofwel extreem vunzig is. Zij bezorgt u met plezier de meest afschuwelijke woordmopjes. Zij drong tevens aan via deze lijn te informeren dat zij u een tweedeoogskoopje, zijnde haar lenzen, aanbiedt. Ann kan namelijk haar chronische angst voor het aanbrengen van lenzen niet overwinnen en kijkt dan maar met bril (veronderstellen wij) uit naar haar eerste praesidiumervaring. Alexandra heeft een bijzondere bewondering voor de ruimte. De ruimte is zo cool! Om maar te zeggen: de ruimte is echt wel cool. Ze houdt er vreemde huisdierenliefdes op na (zo blijkt er een trekpleister voor eekhoorns en mollen in haar te schuilen). Wanneer u haar in Leuven tegen het lijf loopt, kunt u mogelijk het gevoel hebben dat Alexandra geen bepaalde richting aanhangt. Geen zorgen, dat doet ze wel vaker: de schoonheid van de wereld, waar ze ook is, capteren door heerlijk doelloos de straten te doorkruisen. Patrisia: vrees geen perfectie. Kunst, lezen, dagdromen. Op paarse, goedlachse achtergrond. Deze drie (al dan niet) excentrieke maar ongetwijfeld magnifieke persoonlijkheden houden u op de hoogte van al wat er in filosofenland gaande is. Als een Charon, een Gabriël, een Hermes zijn zij aanspreekpunt en verbindingslijn. Zet u schrap en maak kennis met Ann Mulleman, Alexandra Verhaeghe en Patricia Constenco: de wereld bloeit voor u open!
Email: pr@nfk.be

Cultuur

Ellen Dedoncker, Abel Romkes, Sharon Arts, Valerie Hufkens

Willem Kloos schreef “Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie” en hij sloeg de nagel op de kop. Wanneer Sharon, Abel, Ellen D. en Valerie de functie cultuur op zich nemen, dan doen zij dat allerpersoonlijkst. Zelfs in Lloret de Mar, Costa Brava, gaat Sharon op zoek naar cultuur en bezoekt ze er de kerk. (Die overigens keimooi was ;)). Ook Abel proeft graag van cultuur als echte schaakheld en kan de esthetische functionaliteit van de Belgische broodsnijmachine waarderen. Aan de geschiktheid van Valerie valt na de tentoonstelling van haar eigen werk moeilijk nog te twijfelen. Ze is zelf kunstenaar! Eeuwig geïntrigeerd door het Unheimliche: er wordt wel eens gezegd dat het surrealisme sinds haar geen stap vooruit en ook geen stap terug hoefde te doen. Vraag Ellen naar kalligrafie, naar kraanvogels (origami), te tokkelen op piano of harp: de verwachtingen zijn hoog gespannen. Haar haar kammen doet ze evenwel niet. Merida uit Brave heeft het geplagieerd. Tot overmaat van ramp werd zo een trend gezet en kon ook Herman Brusselmans niet achterblijven.
Email: cultuur@nfk.be

Feest

Annalise Delbouille, Lien De Proost

Lien en Annalise in de functie feest? Dat kan maar één ding betekenen: feest! Deze dames distantiëren zich naar eigen zeggen integraal van de helaas oververtegenwoordigde marginale feestjes met kutmuziek. Wie feest zegt, zegt hier creativiteit, vraag-en-aanbod en alternatieverig gehipster. Het toekomstig feestjaar wordt wat ons betreft één van de grootse verwezenlijkingen. Zo wordt er al gesproken van kaas-wijn-muziek-tapas- en poëzieavonden. En dan hebt u hen nog niet zien dansen! Rept u en haalt uw tapdanskunsten boven, want deze feestgeneratie zal vuurwerk geven.
Email: feest@nfk.be

CuDi

Stef Frijters, Dickran De Coster, Sien Leppens, Leen Krieckemans, Els Bijsterbosch

Uw cursussen worden, als het aan ons ligt, volgend jaar verzorgd door Sien, Els, Leen, Stef en Dickran. Zij zullen met zorg de door professoren aan het blad gekluisterde epistème fotokopiëren en verdelen. Els voelt paniek zonder muziek, maar de Cudi is geen disco. Sien houdt niet van roze en Leens lievelingskleur is blauw, dus wie weet mogen we de wankele hoop koesteren dat deze bereidwillige cudivertegenwoordigers een consensus bereiken in de kleur van de cursussen. Als vijf Vestaalse maagden waken ze met honderd ogen van Argos over de zwarte letters die de blanke bladen van uw cursus sieren. Stef is niet zo te vinden voor rauwe tomaat en Leen heeft een vreemde afschuw van ananas, maar de aangeboden cursussen behandelen ze met liefde en toewijding. Dickran leeft het leven en neemt de tomaten en ananassen erbij. Hij zal zijn ervaring in het regeren over een stel jonge scouts ongetwijfeld subliem kunnen aanwenden. Met deze übermenschen wordt zelfs het vooruitzicht van een nieuw pak te studeren cursussen omgetoverd in een waar verlangen!
Email: cudi@nfk.be

Sport

Pieter Vandemoortele, Aaron Soens, Alex Doumen

Van competitiezwemmers over lopers en muurklimmers tot spelers en scheidrechters bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond: de sportieve student kan op beide oren slapen, want Pieter, Aaron en Alex gaan hen voor. Een ideale geografische spreiding: de knapste koppen uit Kortrijk, Limburg en Kessel-Lo daalden naar het Leuvense af met een enkele missie: NFK-sport voor eens en altijd op de kaart. Men hoeft er geen doekjes om te winden, onze helden weten waar zij mee bezig zijn. Aangevuurd door eerder commerciële muziek zijn zij vastberaden het aanbod te plooien naar ieders wil en zullen ze ons leiden naar nooit eerder geziene resultaten in de 24 urenloop. Wat drijft hen? Ach, elke sporter weet toch dat men met de beide voeten op de grond geen enkele stap vooruit geraakt. Voorts zullen ze u ook buiten de sportwereld met verstomming slaan. Alex – Alberto voor de vrienden – kan tekenen en koken als geen ander en is de ‘Yes-man’ van het HIW (ongeëvenaard schoor hij zich ooit al kaal voor een weddenschap). Aaron is vastberaden de grootste pokémon-meester van West-Vlaanderen te worden en als het even kan, geniet hij maar al te graag van een zwoele lentezon. Pieter is een avonturier in de rijkste zin van het woord en als een echte Rescue Ranger spaart hij kosten noch moeite om er voor iedereen te zijn. Als vrijwilliger op het speelplein legt hij de fundamenten voor een betere wereld. U kan er op rekenen: met deze kerels gaan we gouden tijden tegemoet.
Email: sport@nfk.be

Fakbar

Laurens Convalle, Felix Kumps, Dickran Decoster, Annalise Delbouille, Anke Devyver

Met vijf zijn ze en met vijf staan ze klaar om u in een handomdraai de beste bieren te verstrekken. Als handige Harry’s speuren zij met haviksblik hun fakbar rond om toe te slaan en uw glas in de lucht op te vangen alvorens het in duizend stukjes de vloer bedekt. Wie beter dan Laurens – veelbelovend dichter – is in staat deze topcrew in al zijn facetten uiteen te zetten?

Houdt U vast aan uw bretellen,
daar ik u nu zal voorstellen
vijf leden van onze nieuwe ploeg
en uitbaters van onze oude kroeg.

Beginnen doen we met de muzikale kant
Twee vrouwen weliswaar.
Ze delen beide veel frappant
Voornamelijk opvallend haar.

Punk is een trefwoord in een quiz over Anke
voor Annalise alternatief
De eerste beheerst gitaarklanken
de ander heeft piano lief.

Vervolgens onze eerste man
die over meer ervaring spreken kan
Ik ben nog steeds wat in de ban
van die man genaamd Dickran

Felix doet het met twee jaar minder,
maar dat blijkt voor hem geen hinder.
Hij vliegt door het jaar, die slimme
Maar al die puns vind ik maar niks.

Ik vergeet mezelf bijna
vooral bekend als lounge-meubilair
Hier eindig ik dit gedicht
want Laurens rijmt niet.

Email: fakbar@nfk.be

deWijzer

Patrisia Constenco, Ana Van Liedekerke, Vincent Cuypers, Vinsent Nollet

Daar zijn we dan. Nu wordt het even slikken. Wat moet je zeggen over jezelf? Men zal ons gauw zelfingenomenheid verwijten, wanneer we toegeven dat Ana en Patricia stiekem drie keer hebben aangeschoven tijdens Gods schepping (wat niet mocht) en bijgevolg bedeeld zijn geworden met schoonheid, intelligentie én schrijverstalent. Ach ja, wat gebeurd is, is gebeurd. Met Vinsent en Vincent ligt het moeilijker. Na een tijd had God het door, ziet u. Schoonheid is niet meer gelukt. Daarom storten zij zich verbeten op de democratie, waar inhoud het van schoonheid moet halen. Het Volk kan op zijn beide oren slapen. Enigszins schoorvoetend ondernemen zij een poging om het niveau van de huidige redactie te halen. Kan dat überhaupt? Wie zal leven, zal het zien…
Email: dewijzer@nfk.be

Schatbewaarder & Webmaster

Wouter Termont

De enen en de nullen in het gareel houden, op de bankrekening zowel als ergens diep in de computer, die verantwoordelijke taak rust op de schouders van onze informaticus-filosoof-wijnliefhebber Wouter T. En u weet net als ik: Atlas kent geen vakantie. Men kan steeds op Wouter rekenen, en Wouter rekent het uit.
Email: schatbewaarder@nfk.be

Internationaal

Esther Mulders, Leigh Karras, Zoë Claessen, Elske Kronemeijer

NFK leek soms nogal een Nederlands bastion, maar onze filosofie is dat NFK de favoriete kring van alle studenten moet zijn, ook de internationale. Zoë, Esther, Leigh en Elske vertegenwoordigen de internationale studenten en hopen meer interculturele contacten te kunnen leggen. Want filosofie studeren in het buitenland is niet Descartes lezen op je kot. Cognatus sum, ergo sumus. We zijn verbonden, dus we zijn.
Email: internationaal@nfk.be

Toneel

Nelis Jespers

NFK’s lange toneeltraditie zal ook volgend jaar met verve worden voortgezet. Wat Nelis betreft, gaat het hem om het verhaal. Een tragedie is niet abstract, hoe vaak die fout binnen de wijsbegeerte ook wordt gemaakt. De echte menselijke tragedie is van vlees en bloed en is concreet. Nelis kijkt de tragedie positief aan en wil met een goede groepsdynamiek en een stuk dat iemand anders schreef er wat van maken. De redactie reserveert alvast vier plaatsen op de eerste rij, want van tragedies worden we blij!
Email: toneel@nfk.be

Sociaal

Sharon Arts, Wouter De Hoog

Volgend jaar zullen Wouter en Sharon instaan voor de warme ontvangst en opname van de eerstejaars-spruiten. Wouter de Hoog is alom gekend als de immer goedlachse optimist die het als zijn doel ziet mensen positief te benaderen zodat ze vol vertrouwen de toekomst tegemoet treden. Op de afgelopen Londenreis was hij het en hij alleen die zelfs na uren stappen, struinen door eindeloze museumzalen, met een hongerige maag en kapotgelopen voeten zijn lach behield en harten onder riemen stak bij mensen die het nodig hadden (wij allen, wat zouden wij toen zonder hem geweest zijn?). Als u dan nog in acht neemt dat deze oversociale jongen niemand minder aan zijn zijde heeft dan de stralende Sharon, weet u wel zeker dat de eerstejaars een gouden toekomst bij NFK tegemoet treden. Als Sharon lacht, is het alsof elfen dansen, engelen zingen, zo wonderlijk feeëriek dat u niet anders kan dan betoverd meelachen, steeds luider, in een crescendo die de wereld wegvaagt. U weet dat u leeft en u leeft want SOCIAAL doet leven! Het geluk staat je goed.
Email: sociaal@nfk.be© Judith Van Puyvelde